Temakveld Motor 25.oktober 2008.

Vi hadde for et par uker sinden ungdomsmekking der veiv og stempler ble montert.
Link til "Demontering av motor"
Link til "Montering av motor, del 1"

Idag starter vi med å montere kamaksel. Læremester Ståle Aasebø forklarer her hvor viktig det er å smøre inn alle knaster og lagerringer
med en spesiell pasta som du må be om å få med når du kjøper ny veiv.
Det følger med bruksanvisning for innkjøring på varierende turtall 2300-2500rpm i 30 min.Her ligger delene opplinet.Sønn til Geir Fjeldsbø, Anders, har nå lagt på nye toppakninger og satt på toppene.
Toppakning legges på tørr.
Stempel nr.1 ble satt på topp før vi startet montering.Det er mange bolter som holder toppene. Geir Fjeldsbø og Knut Jonas Bratli følger nøye med.Her fører Knut Jonas Bratlie kam sakte og forsiktig inn i motor.
Som du ser har vi satt på en gjengestang for å lettere holde kam når den kommer langt inn i motor.Det er lurt å ha med en medhjelper for å ikke ripe opp lagrne.Når kam er helt inne på plass, skyves de hydrauliske ventilløfterne ned i hullene.
Disse er det viktig å legge noen timer i oljebad (isboks med litt olje i).
Bruk samme type motorolje som du skal kjøre motoren på etterpå.Så ble oljepumpen montert. Kun tørr papirpakning. Aksling med gummi o-ring påsmøres litt olje.Her blir toppene teitet med moment. Først 50% moment, så 100% oppgitt moment.
Det er viktig å begynne med de to boltene i midten, så de til høyre, deretter de til venstre for så å jobbe seg parvis utover.
Du må skaffe deg info om hvilket moment hver enkelt del på motoren skal teites med.Så settes støtstenger i de hydrauliske løfterne og deretter settes vippearmene på motoren.
Disse tres inn på et "rør" i bestemt rekkefølge.Det er forskjell på vippearm innsug og utblåsning. De skal settes annenhver med "stoppskiver" mellom,
slik at de treffer center topp ventil.

Så satte vi inn overføring til fordeler/oljepumpe.
Det er en 20 cm. lang "jernstang" som sitter ned i en bronseforing i blokken.
Den har tannhjul som griper inn i kamaksel, og stangen driver i bunn oljepumpen,
og på toppen ser du her spor som fordeler skal gjøre inngrep i.Så fikk vi presset inn gummitetning i registerdekse.
Dette tetter rundt veiv i forkant av motor.Vi ble så ivrige at vi glemte å ta bilde av registerkjede.Så her er et bilde da vi demonterte motor.
Motor var satt med stempel nr.1 på topp.
Kam ble vridd slik at den akkurat var ferdig med innsugsekvens på første sylinder.
Øvre tannhjul kan kun stå på en plass, da det er et styrehull på dette, og det er skrudd fast på kam.
Nedre tannhjul har kan også kun stå en vei, da dette har hakk for styrepinne i veiv.
Det er merke på begge tannhjulene, og disse skal nå peke mot hverandre.
Så ble registerkjede satt på og alt ble skjøvet inn samtidig.På registerdeksel brukes papirpakning med pakningslim.Bensinpumpe er satt på med papirpakning og pakningslim.På valleypan-pakning (mopar) brukes silikon pakningstoff.Her skal det kun et veldig tynt lag.Før du setter i frostpluggene, smør et lag pakningslim rundt kanten.Så festes innsug med moment. Christer Stølen er ivrig lærling.

Så snur vi motor på motorbukken.Her skrues oljepickup inn. Dette er et rør med filter på som henter olje helt nede i bunnpanne.Siden denne motor har splashpan, er det 2stk. bunnpannepakninger.
Korkpakninger med silikon pakningstoff på.ikke skru boltene for stramt på punnpanne. Da VIL du få lekkasje.Svingningsdemper må smøres med olje på innsidenog utsidenfør den skyves inn.Vil den ikke gå inn med et par lett kakk, må den kokes før den skyves på.Vannpumpe monters med papirpakning og silikon pakningstoff.Termostat ble ikke montert. Skal kjøpe ny først.Fordeler ble satt i, og da er det viktig at vacumklokke peker ut i det fri og at det er fri bane slik at du kan vri og justere fordeler.
Der som nå rotor peker, merkes nr.1 for pluggkabel til tennplugg 1.Toppdekselpakning er her av gummi og vi bruker ikke pakningslim.
Hadde det vært korkpakninger, ville Ståle anbefalt pakningslim på disse.Tilslutt settes løfteåk på innsuget. Ferdig!!!!En morsom detalj på en gammel Nascarbil som Plymouth Superbird,
er at lagrene som nå er montert faktisk er merket "NASCAR PERFORMANCE".

Tilbake (Restaurering)
Tilbake (Bilder)